Temperatura e lartë mund të ketë ndikim të dëmshëm tek gratë shtatzëna dhe shëndeti i fëmijës

Ndërsa ndryshimet klimatike ngrohin planetin, temperaturat e larta të ambientit pritet të jenë më të zakonshme dhe më intensive gjatë dekadave të ardhshme në SHBA dhe në mbarë botën.
Temperatura e lartë mund të ketë ndikim të dëmshëm tek gratë shtatzëna dhe shëndeti i fëmijës

Ndërsa ndryshimet klimatike ngrohin planetin, temperaturat e larta të ambientit pritet të jenë më të zakonshme dhe më intensive gjatë dekadave të ardhshme në SHBA dhe në mbarë botën.

Studiuesit nga Shkolla e Shëndetit Publik Yale (YSPH) kanë studiuar se si rritja e temperaturave ndikon negativisht në shëndetin e njeriut. Një studim i publikuar në revistën The Lancet Planetary Health zbulon se ekspozimi ndaj temperaturave të larta të ambientit gjatë shtatzënisë mund të ketë ndikim të dëmshëm në shëndetin e pasardhësve.

Ky është studimi i parë që vlerëson drejtpërdrejt lidhjen midis temperaturave të nxehta gjatë shtatzënisë dhe rrezikut të kancerit tek fëmijët.

“Studimi ynë po i shtohet një numri në rritje të literaturës që nënvizon se temperatura e lartë e ambientit jo vetëm që ka efekte të menjëhershme shëndetësore, por gjithashtu mund të jetë shkaktar i sëmundjeve kronike në të ardhmen”, tha Tormod Rogne, autori i parë i studimit dhe asistent profesor i epidemiologjisë, shkruan Medical Xpress.

Studiuesit shikuan leuçeminë limfoblastike akute (ALL), lloji më i zakonshëm i sëmundjes malinje tek fëmijët, incidenca e të cilëve është rritur për dekada. Në SHBA, ALL prek në mënyrë disproporcionale fëmijët latinë. 
Hulumtimet e mëparshme shkencore kanë vërtetuar se shumica e rasteve të fëmijërisë ALL kanë një origjinë prenatale. Ekspozimet mjedisore gjatë shtatzënisë, të tilla si ndotja e ajrit, janë lidhur me një rrezik të shtuar të ALL në fëmijëri.

“Ekspozimi gjatë tremujorit të parë dyshohet të jetë më kritiki, sepse kjo është kur ndodhin ndryshimet më të thella zhvillimore në hematopoiezë”, tha Xiaomei Ma, autor i lartë dhe profesor i epidemiologjisë, duke iu referuar prodhimit të qelizave të gjakut.

“Ka shumë arsye për të dyshuar se ekspozimi i nënës ndaj temperaturës së lartë të ambientit mund të inicojë patogjenezën e ALL në jetën e fetusit”, shtoi Rogne.

ALL, një kancer i rrallë i fëmijëve

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, leuçemia është lloji më i zakonshëm i kancerit tek fëmijët dhe adoleshentët, që përbën pothuajse një në tre kancere.

Në përgjithësi, megjithatë, leuçemia e fëmijërisë është një sëmundje e rrallë. Rogne tha se fëmijët latinë kanë një rrezik 30-40% më të lartë të ALL-së në krahasim me fëmijët e bardhë jo latinë. ALL është më e zakonshme tek djemtë sesa tek vajzat, vëren shoqëria e kancerit.

Grupet e pakicave racore dhe etnike përjetojnë një barrë joproporcionale të ekspozimit ndaj nxehtësisë, pjesërisht për shkak të linjës së tyre të punës dhe ndarjes së banesave. Një studim i fundit i YSPH ka treguar se njerëzit që jetojnë në komunitete të ndara janë më të prekshëm nga nxehtësia.

“Është gjithnjë e më e qartë se temperatura e lartë e ambientit gjatë shtatzënisë ka efekte negative në rezultatet e lindjes , veçanërisht në grupet e pakicave racore dhe etnike”, shkruajnë studiuesit.

“Megjithatë, dihet shumë pak për rezultatet afatgjata për pasardhësit si pasojë e ekspozimit ndaj temperaturës së lartë të ambientit gjatë shtatzënisë”, thonë ata.

Rritja e temperaturës lidhet me një rrezik më të lartë

Ekipi hulumtues përdori të dhëna nga të dhënat e lindjeve në Kaliforni dhe Regjistri i Kancerit në Kaliforni, duke i lejuar ata të identifikojnë të GJITHA rastet e diagnostikuara tek fëmijët 14 vjeç e lart. Lidhja midis temperaturës së ambientit dhe ALL u vlerësua për javë gestacionale dhe u fokusua në muajt e motit të ngrohtë nga maji deri në shtator.

Në studim janë përfshirë 6258 fëmijë me lekë dhe 307579 fëmijë pa. Lidhja më e madhe midis temperaturës së ambientit dhe rrezikut të ALL u vu re në javën e tetë të shtatzënisë, e cila është në mesin e tremujorit të parë të shtatzënisë.

Në këtë javë, një temperaturë mesatare javore prej 30 gradë Celsius (86 gradë Fahrenheit) u shoqërua me një rrezik pothuajse të dyfishuar të lekëve krahasuar me një temperaturë mesatare javore prej 10 gradë Celsius (50 gradë Fahrenheit).

Kjo analizë përdori Studimin e Lidhjes së Kalifornisë për Kanceret me Fillim të Hershëm, një studim mbarëkombëtar i bazuar në popullatë që përfshinte fëmijë të lindur në Kaliforni gjatë viteve 1982-2015 dhe të diagnostikuar me kancer në Kaliforni gjatë viteve 1988-2015. Informacioni mbi statusin e kancerit u mblodh nga Regjistri i Kancerit në Kaliforni dhe të dhënat e lindjes nga Qendra për Statistikat Shëndetësore dhe Informatikë, të dyja brenda Departamentit të Shëndetit Publik të Kalifornisë.

Ekspozimi ndaj temperaturës së ambientit u vlerësua nga të dhënat ditore të motit sipërfaqësor të NASA-s për Amerikën e Veriut.

Studiuesit rishikuan gjithashtu të dhënat e lindjeve për të mbledhur informacione në lidhje me popullsinë e tyre të studimit, siç janë mosha gestacionale në lindje, data e lindjes, raca, përkatësia etnike, seksi, renditja e lindjes , mosha e nënës dhe babait, edukimi i nënës, pesha e lindjes dhe mënyra e lindjes.

Aktualisht nuk është e qartë se cilët mekanizma të mundshëm mund të nënvizojnë lidhjen midis ekspozimit ndaj nxehtësisë së ambientit gjatë shtatzënisë dhe ALL në pasardhësit. Autorët supozojnë se mund të jetë pjesërisht përmes ndryshimeve epigjenetike, inflamacionit ose stresit oksidativ.