Google Translate shton përkthimin për 110 gjuhë dhe 614 milionë folës

Google po shton mbështetje për 110 gjuhë në shërbimin e saj të përkthimit. Kompania ka përdorur modelin e saj PaLM 2 AI për të fuqizuar përkthimet.
Google Translate shton përkthimin për 110 gjuhë dhe 614 milionë folës

Google po shton mbështetje për 110 gjuhë në shërbimin e saj të përkthimit. Kompania ka përdorur modelin e saj PaLM 2 AI për të fuqizuar përkthimet.

Këto gjuhë përfshijnë Afar, Cantonese, Manx, Nko, Punjabi (Shahmukhi), Tamazight (Amazigh) dhe Tok Pisin. Kompania tha se gjuhët e reja të shtuara përfaqësojnë mbi 614 milionë folës ose afërsisht 8% të popullsisë së botës.

Google vuri në dukje se këto gjuhë janë në faza të ndryshme përdorimi. Ndërsa disa prej tyre kanë 100 milionë folës, disa prej tyre nuk kanë asnjë folës aktiv, por njerëzit po punojnë për të ruajtur ato gjuhë. Google tha se merr në konsideratë elemente si varietetet rajonale, dialektet dhe standardet e ndryshme drejtshkrimore duke shtuar mbështetjen për një gjuhë.

“Qasja jonë ka qenë të japim prioritet varietetet më të përdorura të secilës gjuhë. Për shembull, gjuha rome është një gjuhë që ka shumë dialekte në të gjithë Evropën. Modelet tona prodhojnë tekst që është më afër Southern Vlax Romani, një varietet i përdorur zakonisht në internet. Por ai gjithashtu përzihet në elementë nga të tjerët, si Vlax Verior dhe Romani Ballkanik”, tha në një deklaratë Issac Caswell, një inxhinier softuerësh në Google.

 Shtimi i 110 gjuhëve në Google Translate është pjesë e iniciativës së saj për të mbështetur 1000 gjuhë përmes AI, e cila u njoftua në vitin 2022. Në të njëjtin vit, kompania shtoi mbështetjen për 24 gjuhë të folura nga mbi 300 milionë njerëz përmes modelit të saj “one-shot”. Me shtesat më të fundit, Google Translate tani mbështet 243 gjuhë.

Në WWDC, Apple njoftoi se po shton mbështetje për gjuhën Hindi në aplikacionin e saj të përkthimit. Megjithatë, në krahasim me Google, Apple Translate mbështet pak më shumë se 20 gjuhë.